Vabariigi aastapäevaks soovitame Eesti vanimat köömnelikööri Kristallkümlit

Kristallkümmel_logo_valgetaust

Veebruaris tähistame Eesti Vabariigi  99.aastapäeva.

Iga patriootliku eestlase pidulauale soovitame selleks puhuks Kristallkümlit, mis on vanim Eestis jätkuvalt valmistatav hõrk köömneliköör ning pälvib sellega Eesti vanima alkohoolse joogi tiitli.

Kristallkümmel on küpse maitsega jook, mida esmakordselt Eestis valmistati juba 1870. aastal Viljandis. Käsitööna valmiv jook rikastab iga peolauda nii eraldi joogikäiguna kui kokteilidesse segatuna.

Kohalikust toorainest valmistatav Kristallkümmel on läbi aegade olnud hinnatud joogiks nii pidupäevadel, väljapeetud õhtusöökidel, jahiretkedel kui ka meresõitudel. Eriti hästi sobib Kristallkümmel lõpetama õhtusööki digestiivina, sest soodustab seedimist. Traditsiooniliselt serveeritakse Kristallkümlit jalaga pitsist ja jahutatult. Toitudest sobib köömneliköör eestlaste poolt armastatud külmade kalaroogadega, nagu heeringas ja külmsuitsulõhe.

Kristallkümli ajaloost

Köömneleotist hakati Lääne-Euroopa kloostrites valmistama juba 11. sajandil, kuid liköörina sai jook tuntuks viissada aastat hiljem Hollandis. Sealt levis joogi tuntus Saksamaale ning edasi ka kaugemale Euroopasse. Teadaolevalt valmistas Eestis Kristallkümlit esimesena sakslane A.W. Werncke 1870. aastal Viljandis. Populaarse Kristallkümli tootjaid oli Eestis esimese Vabariigi aegadel mitmeid, kuid kaasaegselt tuntud köömnelikööri tootmine sai uue hoo sisse 2001. aastal Tallinnas.

Meisterlik käsitöö

Kristallkümmel on täiuslikult küpse maitsega 45% alkoholisisaldusega jook, mis valmib 4-5 nädala jooksul naturaalsest köömnetõmmisest, suhkrusiirupist ja Eesti teraviljapiiritusest. Väärikat likööri tehakse ajalooliselt täpse retsepti alusel ja ainult parimatest kohalikest koostisosadest.

Kristallkümmel valmib käsitööna joogimeistrite pühendumuse ja meisterlikkuse tulemusena – valmival joogil hoitakse silma peal nädalaid, kõige õigemal hetkel muudetakse joogi temperatuuri ja lisatakse vajalikke koostisosi. Nädalate jooksul kasvavad Kristallkümli pudeli põhja ja seintele kaunid suhkrukristallid, mis annavad tunnistust ainulaadse ja sügavamaitselise likööri valmimisse panustatud hoolest.

Kristallkümmel on jook, mida sobib juua nii puhtalt kui ka kokteilina. Olgugi, et Kristallkümli ajalugu ulatub tagasi 11. sajandisse, on see väga populaarne ka tänapäeva kokteilimaailmas, luues täiesti uusi ja suurepäraseid maitsekooslusi.

Prike Brand Ambassador Hannes Aedla soovitab – Kristallkümli kokteilid:

Kümmel Ginger

4cl Kristallkümmel
Fever-Tree Ginger Beer
1cl värskelt pressitud laimimahl
Serveerida suures veiniklaasis rohke jääga

Kümmel & Tonic

4cl Kristallkümmel
Fever-Tree Tonic Water
1cl värskelt pressitud laimimahl
Serveerida suures veiniklaasis rohke jääga

Kümmel Sour

1 munavalge
4cl Kristallkümmel
2cl värskelt pressitud sidrunimahl
Serveerida rohke jääga

Kümmel Bitter

4cl Kristallkümmel
2cl värskelt pressitud sidrunimahl
Serveerida rohke jääga

Kümmel Rhubarb

4cl Kristallkümmel
2cl Sour Rhubarb De Kuyper
2cl värskelt pressitud laimimahl
Serveerida rohke jääga

Tagasi

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.