Joogiekspert soovitab: värvikas tekiila Jose Cuervo Reserva de la Familia

Külmal talvisel ajal on hea aeg-ajalt sisustada õhtuid millegi päikselisega, olgu selleks siis lõbus koosviibimine heas seltskonnas või lõunamaa autentne maitsenauding. Tekiilaga seostub tavaliselt pidu ja pillerkaar ning shotina joomine koos sidruni ja soolaga. On ju tublide rõõmsate mehhiklaste elus pidu tähtsal kohal ning nõnda on ka nende kuulus jook võitnud maailmas paljude südame, käies ühtlasi kaasas peomeeleoluga. Seekord tuleb pikemalt juttu tekiilast, mis on klass omaette – Jose Cuervo Reserva de la Familia.

Tekiiila sai oma nime Jalisco orus paiknevalt Tequila asulalt. Lisaks on veel liikvel erinevaid legende, et jook võis oma praeguse nime laenata ka kohalike tiquila- ehk tiquilo-indiaanlaste hõimult või iidsest nahuatl-indiaanlaste sõnapaarist tequitl ja tlan, mis kokku tähendasid tööd ning kohta, kus seda tehakse. Nimetus võib olla tuletatud ka sealsamas asunud ja hellitavalt tetilla’deks kutsutud laavamägedelt, mis eemalt vaadatuna meenutasid tõepoolest hiigelsuuri taevasse kerkivaid naiserindu. Igal juhul on tegu suurepärase joogiga, mille valmistamisel kasutatakse sinist agaavi.

José Antonio de Cuervo, kes oli esimene litsentseeritud agaavijookide vabrikant maailmas, alustas oma võidukäiku sellest, et rajas 1758. aastal Hispaania kuninga Carlos IV poolt kingitud maatükile istanduse – Casa Cuervo. Olgu siinkohal öeldud, et hispaania keeles tähendab casa kodu ja cuervo varest. Seega, tegu ühe maailma vanima tekiilavalmistajaga, kes on meid suurepärase tekiilaga rõõmustanud juba üle 250 aasta.

Jose Cuervo Reserva de la Familia on maailma esimene extra-añejo. Selle tekiila valmistamiseks on kasutatud vaid parimaid kümne aasta vanuste agaavide südamikke ehk piña’sid. Tekiila on laagerdunud Prantsuse ja Ameerika tammevaatides keskmiselt 3 aastat ning lõplik segu sisaldab ka Jose Cuervo perekonna tekiilareserve, mis on üle 30 aasta vanused. Kaunis klaaspudel on käsitsi valmistatud ja iga pudel omab ka eraldi numbrit, kuna seda valmistatakse aastas väga limiteeritud koguses.

Jose Cuervo Reserva de la Familia näol on tegemist joogiga, mida tuleks nautida puhtalt aroomiklaasis, sest maitsenüansid ja joogi kompleksne maitse pääseb nii paremini esile. Igati sobilik on proovida seda kas hea sigari või tükikese hea šokolaadi kõrvale ning tekiila omandab teie silmis hoopis uue tähenduse.

„Salud!“ minu poolt teile koos komplimentidega Jose Cuervo poolt!

Hannes Aedla, Prike joogiekspert

Tagasi

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.