Joogiekspert soovitab: igale sündmusele sobilik kihisev Zonin prosecco

Parim vein suvel on kahtlemata vahuvein ning just prosecco on loonud selle trendi. Tänaseks on see kerge mulliga ja värske noodiga nauditav jook vallutanud paljude südamed. Prosecco võlu seisneb tema suurepärases stiilis, mis lubab nautida kihisevat nii oma sõprade ringis kui ka pakkuda seda tervitusjoogiks mõnel tähtsamal sündmusel. Prosecco kerge stiil teeb sellest hea aperatiivi ja hea kaaslase kergematele ning värsketele salatitele.

Algselt ei olnud prosecco kaitstud oma päritolu poolest. Tänaseks on Prosecco samuti kaitstud piirkond, nagu seda on ka šampanja, ja viinamarjasort on saanud tagasi oma algse nime Glera. Valmib see värskendav jook Kirde-Itaalias Veneto ning Friuli-Venezia Giulia veinipiirkondades.

Prosecco jaguneb kolmeks põhistiiliks vastavalt tema rõhule pudelis: mullita, frizzante-tüüpi kerge mulliga (kus rõhku kuni 2,5 baari) ja spumante-tüüpi (kus rõhku üle 3 baari). Lisaks jaguneb prosecco ka magususe järgi, millest tuntuimad „Brut“ (kuni 12 g jääksuhkrut liitri kohta), „Extra Dry“ (12-17 g/l), „Dry“ (17-32 g/l) ja „Demi-Sec“ (32-50 g/l). Minu soovitus on, et ärge kartke sõna Brut, sest prosecco on oma loomult puuviljane ja kuivus kui selline on tajutav pigem värskusena.

Proseccot ei pea tingimata serveerima vahuveiniklaasis, paljud eelistavadki valge veini klaasi, mis toob paremini esile joogi aroomid ning maitsed.

Zonin on Itaalia üks suurimaid prosecco tootjaid, olles ühtlasi hinnatud just oma kvaliteedi ja värske stiili poolest. Zonin prosecco pärineb Veneto piirkonnast ning valmistatakse seda eelpool mainitud Glera viinamarjadest. Prosecco püüab pilku kuldselt helkiva õlgkollase värvusega, aroomilt on ta intensiivne, puuviljane ja lillede ning õunte nüanssidega. Maitselt väga heas tasakaalus ja kerge mandlinoodiga. Sobib ideaalselt seltskonnajoogiks, aperitiiviks, aga ka väherasvase kala ning kergete roogade kõrvale.

Kevad on algamas ja esimesed soojad ilmad teevad ka meeled kelmikaks. Kihisevat kevadet, sõbrad!

Hannes Aedla, Prike joogiekspert

 

Tagasi

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.